Ja till euron, men inte snar folkomröstning

Kristdemokraterna öppnade igår  för en ny folkomröstning om euron under nästa mandatperiod.

Från moderaternas sida ser vi positivt på en svensk anslutning till euron. Det skulle ge oss ökat politiskt inflytande. Däremot ser vi nu ingen anledning att fatta beslut om en snar folkomröstning.  En ny folkomröstning – utan att det i grunden skett en omsvängning i väljarkåren – skulle dessutom riskera ett nytt nej och permanenta Sverige utanför euron för lång tid.

Våra skäl till att avvakta med ett nytt beslutstillfälle om euron är flera. 

* För att frågan ska bli aktuell anser vi att det måste ske ett rejält skifte i opinionen. Vi har sett en positiv utveckling med en mätning med en knapp majoritet för ja-sidan, men ännu inget som markerar ett omfattande skifte.

* Efter folkomröstningen (2003) så slöts en överenskommelse att denna ska gälla i tio år, vilket skulle innebära till 2013.

* Det är viktigt att socialdemokraterna är med och är beredda att ta ansvar för att vinna människors stöd för ja-sidan. Det vore intressant att veta huruvida socialdemokraterna idag har någon uppfatttning överhuvudtaget i denna fråga. När deras förstanamn på valsedeln Marita Ulvskog intervjuades för några månader sedan menade hon att de inte har någon gemensam uppfattning i sakfrågan.

* Att införa euron är inte den viktigaste prioriteringen för Sverige nu. En ny folkomröstningen skulle kräva mycket politisk energi och vi behöver nu använda all kraft för att mildra effekerna av den internationella ekonomiska krisen och skapa bästa möjliga förutsättningar för återhämtning.

Även om vi avvisar en snar omröstning är det positivt att frågan i sig aktualiseras. Låt oss vara aktiva i opinionsbildningen och peka på fördelarna med euron. I vår Europapolitiska plattform föreslår vi att en utvärdering av Sveriges utanförskap bör ske efter det svenska ordförandeskapet. En sådan utvärdering skulle kunna bli startskottet för en ordentlig samhällsdebatt i frågan.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Lämna en kommentar