Tid för ansvar – vårt valmanifest

Idag presenterades vårt valmanifest.

I manifestet anges de frågor som Moderaterna kommer att prioritera högst i Europaparlamentet under den kommande mandatperioden.:

* Vi tar ansvar för att ta Europa ur krisen
* Vi tar ansvar för att leda arbetet mot klimathotet
* Vi tar ansvar för att värna tryggheten och rättssäkerheten i Europa
* Vi tar ansvar för att stärka Europas roll i världen
* Vi tar ansvar för att göra EU mer effektivt

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Tid för ansvar – vårt valmanifest

 1. Mikael Drakenberg

  Hej!

  Jo, visst är det bra att valmanifestet har presenterats!. Problemet ser jag dock , nämligen att det är väldigt många som inte tror att Moderaterna kan ta ansvar för att ta Europa ur krisen. Vad jag menar är att Alliansen har inte lyft fram den massarbetslöshet som i första hand drabbar de som utexamineras från våra universitet och högskolor, och då i första hand samhällsvetarna. Utan en lösning här så kan vi inte komma vidare. Många av dessa hamnar nu tyvärr vid sidan om samhället eftersom de söker jobb, men inte kommer så långt som till en intervju ens en gång…de sorteras bort direkt nämligen. Jag vet, har massvis med erfarenhet av att bli bortsorterad direkt. Vårt utbildningssystem har skapat denna situation. Ingen som har gått en längre högre utbildning har fått den information de har rätt till. Dvs, de har fått ”köpa grisen i säcken”. Låt mig jämföra med omvärlden lite snabbt. I Kanada finns ingen arbetslöshet bland studenter och utexaminerade studenter tack vare deras Federal Student Work Experience Program, och deras Canada School of Public Service, och deras Entry Level Jobs. När jag träffar gäststudenter från Kanada som tillbringat 1-2 terminer här så undrar de om det är en ”bananrepublik” de kommit till. De tycker det är förfärligt att ingen av oss samhällsvetare har fått jobb efter vår utbildning och därför ofrivilligt hamnat utanför samhället. Rättssäkerheten är också ett problem i Sverige, utexaminerade studenter som inte får jobb har ingen rättssäkerhet och ingen social eller ekonomisk säkerhet på grund av det borttagna studerandevillkoret. Dvs tryggheten är som bortblåst för dem. Europa är ju problemet, och de utexaminerade studenterna ser detta klart, eftersom många sökt jobb där också och blivit bortsorterade igen.

  Hela EU lider enormt av OVEREDUCATION enligt all tillgänglig forskning. Detta är det som bör vara i fokus för hela EU valrörelsen och för det fortsatta arbetet i EU. Innan vi löst detta problem så är det ingen idé att gå vidare med andra uppgifter.

  Arbetslöshet, överutbildning, påtvingat utanförskap och social exkludering är något som alltfler utexaminerade studenter, ungdomar, och unga vuxna tvingas leva med på lång sikt. Det är ingen kortvarig arbetslöshet…i alla fall inte bland de jag träffat. De har examen från statsvetenskap och freds- och konfliktvetenskap och de har ofta hamnat vid sidan om och sedan inte kommit in igen trots att de försökt mycket hårt. Alla de jag har pratat med säger att de sökt jobb i minst 2.5-3 år efter sin examen och helt utan någon framgång.

  Detta måste vi ta på allvar. Folk har rätt till ett värdigt liv. Jag kan inte stå vid sidan om med gott samvete när jag ser att mina medmänniskor mår mycket dåligt och lider av att hela tiden exkluderas när de söker jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s